Podengo.net
Header

Rotu

Portugalinpodengo on Portugalin kansallisrotu. Se on vanha metsästyskoirarotu ja sitä käytetään rodun kotimaassa siihen tehtävään vielä tänä päivänäkin. Portugalinpodengo kuuluu FCI 5:n roturyhmässä alkukantaisten rotutyyppiin.

Podengoja on kolmea eri kokoa: iso (grande), keskikokoinen (medio) ja pieni (pequeno). Turkinlaadut ovat sileäkarvainen (liso) ja karkeakarvainen (cerdoso). Rotumuunnoksia on täten yhteensä kuusi: iso sileä- ja karkeakarvainen, keskikokoinen sileä- ja karkeakarvainen ja pieni sileä- ja karkeakarvainen. Näyttelyissä rotumuunnokset esitetään aina erikseen, mutta juoksukilpailuissa (maasto/rata) kokoluokat kisaavat yhdessä.

Ensimmäiset sileäkarvaiset pienet podengot rekisteröitiin Suomeen vuonna 1990, pienet karkeat 1991, keskikokoiset karkeat v.1998, keskikokoiset sileäkarvaiset v.2007 ja iso sileäkarvainen 2012.

Suomessa rotumuunnoksista on toistaiseksi ylivoimaisesti eniten rekisteröity pieniä portugalinpodengoja. Rotumuunnosten rekisteröintimääristä lisää tietoa täältä.

Yhdistyksen rotua esittelevät roll-upit
© Anna Lylykorpi