Suomen Portugalinpodengot ry
Header

Ilmoitustaulu

Ilmoitustaululla julkaistaan yhdistyksen ajankohtaisia tiedotuksia.


 

Pienten portugalinpodengojen JTO hyväksytty (18.04.2016)
Suomen Kennelliitto on hyväksynyt pienten portugalinpodengojen Jalostuksen Tavoiteohjelman vuosille 2016-2020. JTO:sta lisätietoja täältä.

 


 

Vuoden 2017 tapahtumia (päivitetty 22.10.2017)

  • Su 29.01.2017 KASVATTAJAPÄIVÄT, Pohjois-Hämeen Kennelpiirin tilat (Hämeenlinna). Luennoimassa ELL Kirsi Kemppainen: Silmäsairaudet sekä ELL Virpi Arminen: Patellaluksaatio ja Legg-Perthes. Tapahtuman jälkeen osallistujien välinen keskustelutilaisuus podengojen terveydestä.
  • Su 05.03.2017 YHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS
  • La 08.07.2017 KESÄPÄIVÄT, Lahden ympäristö
  • Su 09.07.2017 OPEN SHOW järjestetään Lahden Jokimaan raviradalla. Tuomarina kaikille podengoille avoimessa tapahtumassa toimii Miguel Sabino, Portugali.
  • La 29.07.2017 Podengojen maastomestaruuskisat 2017: Tämän vuoden maastomestaruuksista kisataan MOSH Relax -maastotapahtuman yhteydessä. Lisätietoja kisasta SVKL:n kisakalenterista.
  • La 05.08.2017 SVKL:n Pääerikoisnäyttely. Podengoille tuomarina Catarina O. de Castro, Portugali. Lisätietoja näyttelyn kotisivuilta.
  • La – su 11.-12.11.2017 Lemmikkimessut, Messukeskus Helsinki

 


Podengo.net etsii ylläpitäjää! (01.12.2017)

Podengo.net-sivustolle etsitään uutta ylläpitoa. Tehtäviin kuuluu mm. sivujen yleinen hoito ja erilaisten osioiden päivitys, sivuston muutostyöt ja tekninen taustatuki. WordPress- ja html-osaaminen on suositeltavaa. Lisätiedot nykyiseltä ylläpidolta – yllapito (at) podengo.net) / Anna Räsänen.


Jalostustoimikunnan tiedote PRA:sta kaikille jäsenille (20.02.2017)

Suomen Portugalinpodengot ry tekee yhteistyötä muiden maiden podengoedustajien kanssa koskien PRA:n eli etenevän verkkokalvon surkastuman testaamista ja löytämistä. Kyseessä on ryhmä sairauksia, jotka ovat eri geenien aiheuttamia. Sairauteen on nyt löytynyt geenitesti, ja yhdistys alkaa keräämään testituloksia suomalaisista podengoista. Jalostustoimikunta toivoo, että kaikista testatuista koirista lähetetään tieto yhdistyksen tulevaan tietokantaan. Tiedotteessa tarkempia tietoja aiheesta.

Tiedote PRAsta (.pdf)

 


 

Ulkomaiset arvostelut 2017 (04.11.2016)

Jos koirasi kävi viime vuonna ulkomailla näyttelyssä ja haluat, että
arvostelu tulee vuoden 2017 vuosikirjaan, lähetä arvostelu
– sähköpostiin kirjoitettuna eija.sandholm (at) gmail.com
tai
– skannattuna eija.sandholm (at) gmail.com
tai
– kirjeitse Eija Sandholm, Malminhaankuja 9 C 8, 02280 Espoo

 


 

Yhdistyksen vuosittaiset kilpailut / muutos 1.1.2017 alkaen (18.12.2016)

Vuosikokouksen 2016 päätöksellä vuoden 2017 yhdistyksen vuosittaisiin kilpailuihin osallistuvat kaikki vuonna 2017 näyttelyissä käyneet ja kilpailuihin osallistuneet, yhdistyksen jäsenten omistamat podengot. Uusittuja sääntöjä kokeillaan 1.1.2017 alkaen kalenterivuoden verran. Tarkemmat tiedot kisoista vuosikilpailujen sivulta.

 


 

 

Kennelliitto tiedottaa (19.01.2017)

Kennelliitto on julkaissut kyselyn suunnitteilla olevasta koirien terveydenhuolto-ohjelmasta ja toivoo siihen paljon vastauksia. Kysely on tarkoitettu henkilöille ja tahoille, jotka toteuttavat jalostus- ja kasvatustyötä. Tarkemmat tiedot alta:

http://www.kennelliitto.fi/uutiset/kennelliitto-toivoo-kasvattajilta-kommentteja-terveydenhuolto-ohjelman-suunnitelmasta

 


 

SKL:n päätös koskien DNA-testausta podengojen karvanlaadun vahvistamisesta ja siirrosta (04.12.2016)

Tässä tiedoksi (Suomen Kennelliiton) jalostustieteellisen toimikunnan päätös, josta lisätään maininta seuraavien rotujen erityisehtoihin: bernhardinkoirat, chihuahuat, estrelanvuoristokoirat, griffonit, hollanninpaimenkoirat ibizanpodencot, italianajokoirat, portugalinpodengot, pyreneittenpaimenkoirat, saksanpaimenkoira, valkoinenpaimenkoira sekä venäjäntoyt.

JTT:n päätös 8.11.2016 (9/2016):

Toimikunta lisää niiden rotujen rotukohtaisiin erityisehtoihin, joilla mainitaan karvanlaadusta toiseen siirto Koirarekisteriohjeen kohdan 5.3 mukaisesti, seuraavan vaihtoehdon: Karvanlaatua koskeva muutos voidaan tehdä myös Kennelliiton hyväksymän DNA-testituloksen perusteella missä iässä tahansa.

Rotukohtaisten erityisehtojen alkuun voidaan lisätä, että Kennelliitto hyväksyy karvanlaadun määrityksen osalta DNA-ohjeen mukaiset tutkimustulokset seuraavista laboratorioista: Genoscoper, Laboklin ja Movet.

Ehtoa voidaan soveltaa heti.

 


 

Suomen Portugalinpodengot ry rotua harrastavaksi yhdistykseksi (02.10.2015)

Suomen Kennelliitto on hyväksynyt Suomen Portugalinpodengot ry:n rotua harrastavaksi yhdistykseksi. Suomen Vinttikoiraliiton ja Kennelliiton tukemalla muutoksella yhdistys voi tulevaisuudessa olla mukana mm. virallisen näyttelytoiminnan tai muiden koemuotojen järjestämisessä, esimerkiksi podengojen oman erikoispäänäyttelyn järjestäjänä.

 


 

Suomen Portugalinpodengot ry:n uudet säännöt (3.2.2015)

Yhdistyksen uudet säännöt on hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksessa 27.1.2015. Uusien sääntöjen myötä yhdistys siirtyy kahden vuosittaisen kokouksen käytännöstä yhden vuosikokouksen käytäntöön. Vuosikokous pidetään tammi-toukokuun aikana. Toinen merkittävä uudistus on, että yhdistyksen virallista postia voidaan tästä lähtien lähettää sähköpostitse. Uudet säännöt ovat voimassa Patentti- ja rekisterihallinnon ilmoittamasta päivämäärästä 27.1.2015 lähtien.

SPP Säännöt 2015 (.pdf)

 

 


Terveyskysely 2015 tulokset (7.6.2015)

Vuoden 2015 aikana tehdyn terveyskyselyn tulokset:

Terveyskysely ja Luonnekysely 2015_kkk_ksk_isk_valmis (.pdf)

Terveyskysely ja Luonnekysely 2015_pienet__valmis (.pdf)

Alla vastausprosentit eri muunnoksille, verrattavana kokonaismääränä kaikki vuoden 2015 alkuun mennessä rekisteröidyt podengot (Koiranet):
PKK 27%
PSK 17,5%
KKK 40,6%
KSK 50%
ISK 100%

 


Podengojen tiedot jalostustietokannassa (18.11.2014)

Jalostustoimikunta toivoo menehtyneen koiran omistajien ilmoittavan koiran kuolleeksi Kennelliiton jalostustietokantaan. Huomioitavaa on myös, että kuolinpäivä on oikea, eikä varsinainen ilmoituspäivä. Nyt on ilmoitettu useita koiria kuolleeksi ilmoituspäivän mukaan. Jalostustoimikunta toivoo myös, että kuolinsyy ilmoitettaisiin. Näin toimiessa saadaan tietoa rodun tämänhetkisestä määrästä ja eliniän odotteesta, sekä mahdollisista sairauksista ja tapaturma-alttiudesta.

 


Yhdistys siirtymässä sähköiseen tiedottamiseen (1.5.2014)

Podengoyhdistys pyrkii siirtymään mahdollisuuksien mukaan sähköiseen tiedottamiseen. Yhdistys kerää tätä varten jäsentensä sähköpostiosoitteita. Oman osoitteensa voi lähettää jäsensihteeri Marke Kärkkäiselle (hirsituvan (at) suomi24.fi), ja ilmoittaa samalla suostumuksensa sähköiseen postitukseen.

 


Legg Perthes -kysely

Yhdistys kerää tietoja suomalaisten portugalinpodengojen esiintyvistä Legg-Perthes -diagnooseista. Tiedot voi ilmoittaa sekä vanhoista että uusista diagnooseista.

Lomake tulee lähettää allekirjoitettuna osoitteeseen:
Hanna-Leena Kujala
Lamminpääntie 2 c 12
02280 Veikkola

Legg Perthes -ilmoitus (.pdf)

 


Vinttikoiralehden tilaaminen (1.1.2015)

Vinttikoiralehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Vuoden ensimmäinen lehti on kilpailukalenteri, jossa on tiedot koko vuoden kilpailuista sekä muuta tärkeää tietoa kilpailuttajalle. Kaikki vuoden lehden saat maksamalla 28.2.2015 mennessä Suomen Vinttikoiraliiton tilille FI6150680620129989 13 €.  Maksun tietoihin kirjoitettava ehdottomasti nimi ja osoite, jotta lehdet löytävät perille.

Vinttikoirakokeiden säännöt
Vinttikoirakokeiden säännöt voi tilata painettuna maksamalla 5 € yllä olevalle tilille ja lähettämällä tilauksen sähköpostiosoitteeseen vinttikoiralehti (at) gmail.com.

Vinttikoiralehden tilaaminen ja tuleva sääntöpaketti (.pdf)

 


Kuvia podengoista!

Etusivulle kaivattaisiin kuvia podengoista! Etusivun kuva vaihtuu kuukausittain, ja jokainen muunnos on vuorollaan edustettuna; kuvia kaikista Suomessa edustetuista muunnoksista siis kaivataan, niin pienistä sileistä ja karkeista kuin keskikokoisista sileistä ja karkeistakin!

Yhdistyksen sivuilla kuvagalleria tulee myös uudistumaan, toivottavasti kattaen kaikki muunnokset tasapuolisesti! Voit lähettää kuvasi osoitteeseen yllapito (at) podengo.net. Muistathan liittää viestiin mukaan koiran nimen, rotumuunnoksen sekä kuvaajan tiedot.

 


Yli 8-vuotiaiden koirien silmätarkastaminen

Podengoyhdistyksen kasvattajapäivillä EL Marja Kososen luennon yhteydessä tuli esille ehdotus, että kaikilta yli 8 vuotiailta podengoilta tarkastettaisiin silmät vaikka koira olisi nuorempana jo ollut silmätarkastuksessa. Näin saadaan arvokasta tietoa ikääntymisen vaikutuksista koiriin. Kaikkien koirien, kuten myös ihmisten perimässä on useita sairausgeenejä, jotka saattavat ilmentyä koiran elinaikana tai sitten eivät. Varsinaisten perinnöllisten silmäsairauksien lisäksi koiralta voidaan tehdä havaintoja muista sellaisista löydöksistä, jotka eivät ole laadultaan periytyviä eikä niistä tavallisesti ole koiralle mitään haittaa. Kuitenkin nämä löydökset on seurannallisessa tarkoituksessa myös hyvä kirjata papereihin. Silmätarkastus on aina tutkimustulos koiran senhetkisestä tilasta. Siksi on ehkä oikeampi termi sanoa, että koira on terveeksitodettu tai oireeton tutkimushetkellä. Tilanne voi olla toisin vuoden tai kahden päästä, sillä monet silmäsairaudet ovat luonteeltaan sellaisia, että ne voivat ilmaantua vasta vanhemmalla iällä. Esimerkiksi PRA voi puhjeta koiralle jopa yli kymmenvuotiaana.

 


Kennelnimen puoltolausunto

Haettaessa kennelnimeä hakija tarvitsee rotujärjestön puoltolausunnon. Podengojen rotujärjestö on Suomen Vinttikoiraliitto (SVKL) joka vaatii puoltolausunnon myös rotuyhdistykseltä eli Suomen Portugalinpodengot ry:ltä.